Diumenge, gener 23, 2022
- Publicitat -
Inici Articles Llengua Senyor Rufián, en català si us plau!

Senyor Rufián, en català si us plau!

“Protegir el patrimoni cultural com ho és la nostra llengua no és supremacisme i el govern de la Generalitat no pot seguir treballant amb por vers la llengua”

L’edició del 2018 de l’enquesta d’usos lingüístics d’enguany la Generalitat en va fer una lectura agredolça de la salut del català, ja que va destacar que la nostra és cada cop una llengua que coneix més gent però, en canvi, no guanya àmbits d’ús.

La pregunta que ens hauríem de fer és perquè passa això i que estem fent malament. La llengua és la cultura identitària d’un poble i cap representant polític independentista n’hauria de fer mal ús o, dit d’una altra manera, n’hauria de fer ús. No com fa, per exemple, el líder d’ERC a Madrid, Gabriel Rufián, de no piular quasi mai en la llengua del seu país. A banda de totes les polítiques lingüístiques que es puguin fer des de les administracions, les campanyes públiques i els incentius institucionals, la millor manera de protegir el català és fent-lo servir. Ras i curt. Així que, senyor Rufián, en català si plau!

/

He de dir que jo no n’era conscient quan, amb 14 anys, vaig deixar l’escola per posar-me a treballar (fet del que me’n penediré tota la vida). No havia copsat que la llengua, i sobretot, la meva llengua era un tresor a preservar. Vaig deixar els estudis l’any que es va implantar l’hora de català setmanal i, per cert, com a curiositat us he de dir que la mestra era la mare de l’escriptora catalana Montserrat Roig, l’Albina Fransistorra.

He explicat alguna vegada que no he estat conscient que era bilingüe fins fa poc, com tampoc que era bilingüe ocasional, perquè el 80% de la meva vida m’he passat a parlar castellà “pel bé comú”. Ara entenc que això és com deixar de ser tu mateixa, per ser com els altres volen que siguis, i això també és una forma de colonialisme i de subordinació.

Aquesta imatge té l'atribut alt buit; el seu nom és foto_3570238.jpg
imatge de Google

Calvo Sotelo va dir: “Hay que fomentar la inmigración de gentes de habla castellana hacia Valencia y Catalunya para así conservar su sentimiento de españolidad.”

Recordem les paraules del ministre Wert: ‘Nuestro interés es españolizar a los niños catalanes”

Cal inversió, mitjans per desenvolupar la nostra riquesa lingüística i fomentar el català a les noves formes de consum de continguts audiovisuals dels joves a part de seguir fomentant el Canal Super3. No demano ser més, simplement exigeixo, com a mínim, no ser menys.

De fet el que vull és un Estat independent per no haver de reclamar el que és nostre: la llengua catalana. I perquè no sigui dit, aprendre també com a país d’acollida que som la llengua espanyola que ens van imposar els invasors. El coneixement “no ocupa lugar” que diuen.

Visca Catalunya lliure, així a la brava!


Ajuda’ns a continuar treballant. La teva ajuda ens permet continuar escrivint.


Fes-te subscriptor premium (Aquí) per 3€/mes.

saralidiaester
Sara-LidiaEster
Escriptora per la República de Catalunya. A dia d’avui em considero comunicadora de la vida i escric tot allò que penso sense pèls a la llengua.

2 COMENTARIS

  1. 1715.- El 18 d’agost, el Consejo de Castilla adreçant-se a Philippe de Bourbon (Felip V) entre altres coses, li remarcava que en la composició de l’Audiència «el Regente y el Fiscal sean precisamente Castellanos», …. . …. «Que se actue y los Instrumentos se escrivan la lengua Castellana. Y que de oy en adelante no se permita imprimir libro alguno en otro idioma que en castellano». …. «así en lo civil, como en lo criminal actuando en lengua Castellana». …. Aquest decret, dit de Nueva Planta de Mallorca, fou signat per Felip V al palau del Buen Retiro el 28 novembre 1715. … //// …

    1715.- “Lo sexto se podria prevenir el cuidado de introducir la lengua castellana en aquel País… Pero como a cada nación parece que señaló la naturaleça su idioma particular … y mas quando el genio de la Nacion como el de los catalanes es tenaz, altivo y amante de las cosas de su País…”, (Archivo Histórico Nacional, “Consejos”, llig. 17986)

    1755.- “ … so pena de pan y agua por cada vez que tuviesen con los nuestros, conversación tirada en catalán” (Memorias históricas de las Escuelas Pías de Cataluña, pàg. 141.)

    2021.- https://www.vilaweb.cat/noticies/lex-director-general-dels-mossos-denuncia-que-vueling-no-lha-deixat-volar-per-dur-la-pcr-en-catala/

  2. És clarament colonialista el fet que a un territori hi hagi una llengua amb un grau d’obligatorietat de coneixement superior al grau d’obligatorietat de coneixement de la llengua pròpia dels indígenes d’aquell territori (tant a Catalunya, com a Puerto Rico, com a Bolívia, p.ex.)

    Qui va a viure a un territori diferent del propi i no es molesta en aprendre la llengua pròpia dels indígenes d’aquell territori és un colonitzador,tant si són anglófons que van a viure a Puerto Rico, com si són madrilenys que van a viure a Formentera.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat -

El més popular

- Publicitat -