Dimecres, gener 19, 2022
- Publicitat -
Inici Articles Repressors Recordatori als que es fan dir demòcrates.

Recordatori als que es fan dir demòcrates.

El pianista del gueto de Varsòvia- del músic, jueu i polonès Wladyslaw Szpilman, és per mi un llibre excepcional d’un impacte brutal, i on el director Roman Polanski va fer una pel·lícula espectacular que reforça la història, amb una interpretació brillant de l’Adrien Brody, que la converteix per mi, en una pel·lícula de referència. Però és en el llibre, on de tant en tant, m’agrada repassar alguns extractes del diari del capità alemany Wilm Hosenfeld, que estan al final del llibre, desprès de les memòries del músic jueu, perquè no oblidem mai, que la col·laboració i el silenci còmplice també és un crim, a tots els nivells.

Per exemple, voldria posar especial atenció a l’extracte escrit pel militar ari des de Varsòvia, el 23 de juliol de 1942, on diu:

“… Aquí hi ha pertot arreu por i terror declarats, ús de la força, detencions. Cada dia es captura a gent per a afusellar-la. La vida d’un ésser humà, per no parlar de la seva llibertat personal, manca d’importància. Però l’amor a la llibertat és innat en tots els éssers humans i totes les nacions i no es pot reprimir per molt de temps. La història ens ensenya que la tirania mai ha perdurat.

I tampoc oblidar el que va escriure el 21 d’agost de 1942, també des de Varsòvia, on el capità alemany deia:

“La mentida és el pitjor de tots els mals, qualsevol altra cosa diabòlica ve d’aquí, i també a nosaltres ens han mentit; Constantment s’enganya l’opinió pública. No hi ha ni una sola pàgina de periòdic que no continguin mentides, ja tracti d’assumptes polítics, econòmics, històrics, socials o culturals. Es deforma la veritat a tot arreu, es distorsionen els fets, es retorcen fins a convertir-los en el contrari del que són pot sortir bé això? No, les coses no poden seguir així, pel bé de la naturalesa humana i de la llibertat d’esperit. Els mentiders i els qui distorsionen la veritat han de patir i ser privats de la seva capacitat de governar a la força i llavors tornarà a haver-hi espai per a una humanitat més lliure i noble.

I sense cap mena de dubte, recordar a tots els demòcrates l’extracte del 6 de juliol de 1943, que diu:

“Per què permet Déu aquesta terrible guerra amb els seus espantosos sacrificis humans? Pensem en els aterridors atacs aeris, la tremenda por de la població civil, l’inhumà tracte als presoners en els camps de concentració, l’assassinat de centenars de milers de jueus pels alemanys. És culpa de Déu? Per què no intervé, perquè permet que ocorri tot això?, podem plantejar tals preguntes, però no tindrem resposta. Estem disposats a culpar a uns altres, però no a nosaltres mateixos. Déu permet que es faci present el mal perquè la humanitat s’ha sumat a ell, i ara estem començant a notar la càrrega del nostre propi mal i les nostres imperfeccions. Quan els nazis van arribar al poder, no vam fer res per a detenir-los, traint els nostres ideals, els ideals de la llibertat personal democràtica i religiosa. Els treballadors van estar d’acord amb els nazis, l’Església es va limitar a observar, les classes mitjanes van ser massa covardes per a actuar, i el mateix va ocórrer amb els intel·lectuals. Permetem que s’abolissin els sindicats, es reprimissin les confessions religioses, no hi hagués llibertat d’expressió en la premsa ni en la ràdio. Finalment, deixem que ens portaran a la guerra. Ens vam avenir al fet que Alemanya manqués de representants democràtics i ens conformem amb uns titelles que en realitat no tenen veu ni vot. No es poden trair els ideals impunement i ara tots hem d’assumir les conseqüències”.

Imatge de capçalera de Google
saralidiaester
Sara-LidiaEster
Escriptora per la República de Catalunya. A dia d’avui em considero comunicadora de la vida i escric tot allò que penso sense pèls a la llengua.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat -

El més popular

- Publicitat -