Diumenge, gener 23, 2022
- Publicitat -
Inici Articles Social La mirada de la Marina, per Salvador Vergés i Tejero.

La mirada de la Marina, per Salvador Vergés i Tejero.

FIL DE TWITTER de Salvador Vergés i Tejero.

Aquesta entrevista l´ha fet el diputat Salvador Vergés i Tejero, a la pastora mes vella de Catalunya i he cregut imprescindible que fos el primer article de l´any, publicat per el web saralidiaester.cat. Important i imprescindible pel que representa de moltes coses, ideas, mirades, que potser, ben aviat ja no tindrem, o potser la Marina ens avisa que si volem encara hi som a temps.

Ara, deixem parlar a la veu de la experiencia, i del coneixement.

Comença la entrevista de Salvador Vergés:


Marina, 94 anys. Perquè de ben segur, és la pastora en actiu més vella de Catalunya. Com a parlamentari, sovint acudeixo a assessors tècnics referents per a cada tema agrari i rural; però, i algú com ella? Què pensa de tot plegat? Conversa-enfilall al captard, a les muntanyes de Bruguera.

“Gràcies per deixar-me venir, Marina. Parlarem de pagès, dels polítics, i del que vulgueu. I m’han dit que potser cantareu?”. Avui ens acompanya en Jesús, el seu fill, q sempre li ha dit marina, però de mare. 27 ovelles, 5 cabres i 3 gossos. Ella mana i tots l’estimen. Comencem.

De la transició energètica: “Molins de vent, dius… No ho sé. Aquí dalt estem molt bé, l’aire és bo. Si vingués molta molta gent llavors sí q contaminaríem. Jo mai he viatjat; només al metge a BCN, i un dia a Mallorca, x provar l’avió, però a la tarda ja era aquí amb les uelles”.

Dels incendis forestals i els senglars: “Ara els boscos són bruts. Mira, els arbres arriben fins a les cases del poble. Si hi hagués foc no en quedaria ni una! Abans tot es conreava i es pasturava, i no hi havia senglars. I fixa’t els pins com s’enfilen ja cap a dalt del Taga…”.

Del preu d la llet i el despoblament rural: “El jovent no vol fer d pagès. I el preu del menjar del bestiar està molt amunt! Aquí no queda ningú jove, ni canalla. I d ramat només el meu. Em penso q ja no hi ha res a fer, som massa lluny; potser si ens hi haguéssim posat abans…”.

De la reintroducció del llop: “Aquí no sé pas que n’hi hagi hagut mai, però malament; és un animal dolent”. De no menjar carn: “I tant que és bona la carn! Se n’ha de menjar. Saps lo bona que és una costellada dels meus xais? Però l’envasada no m’agrada pas. Ha de ser del lloc”.

De l’internet: “Sí q sé què és, però com q no sé llegir, no ho faig servir”. Del català i el castellà: “El castellà l’entenc tot però parlar-lo no en sé. Això d’ara de les escoles està molt malament. I hi ha gent de BCN q quan ve aquí dalt parla en català però allà en castellà”.

I una última piulada extra x explicar-vos q vaig saber de la Marina gràcies a una entrevista q li va fer fa temps el meu pare, en Salvador @VergesCubi. La podeu llegir a https://nothopucdirblog.wordpress.com/marina-vilalta/ i coneixereu una mica millor -sense els límits del twitter- aquesta impagable pastora.


Ajuda’ns a continuar treballant. La teva ajuda ens permet continuar escrivint.

Fes-te subscriptor premium (Aquí)  per 3€/mes

saralidiaester
Sara-LidiaEster
Escriptora per la República de Catalunya. A dia d’avui em considero comunicadora de la vida i escric tot allò que penso sense pèls a la llengua.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat -

El més popular

- Publicitat -