- Publicitat -
Inici Entrevistes ENTREVISTA Portaveu Primàries Catalunya - Josep Maria Mas

ENTREVISTA Portaveu Primàries Catalunya – Josep Maria Mas

Saralidiaester P1.- Diga’m un error i un encert del moviment Primàries?

Josep Maria Mas R.- Començaré en positiu; l’encert serà sempre no obsessionar-nos en els resultats electorals, ja que cerquem la continuïtat com a moviment, no pas com a Partit i treballem a llarg termini.

Un error és (de vegades) deixar-nos portar per l’agenda política mediàtica que dissenyen els consultors dels partits tradicionals processistes. Cerquen un enfrontament i polèmiques entre ells per generar la dicotomia d’uns o altres.
Primàries Catalunya ja ha descobert que ha de tenir molta cura en aquest esquer per no fer seguidisme. Nosaltres busquem líders, candidats i gent sensata, que no enganyi ni es deixi enganyar. Hi són!

P2.- Feu referència a la importància de recuperar l’ànim i la cohesió: què

feu vosaltres per assolir-ho?

R.- El primer que cal destacar és que l’estatus polític autonomista s’ha proposat desmobilitzar l’independentisme i el record del 1r d’octubre i, per tant, el mateix espectacle vergonyós i estrès emocional provoca en el nostre missatge una certa radicalitat democràtica que pot generar aversió, però en cap cas és de destrucció, ans al contrari, pretenem fer-nos sentir en un sistema de silencis mediàtics.

Això no vol dir que no hàgim renunciat a contactes amb partits, moviments associatius i col·lectius independentistes que no formen part del sistema de govern o satèl·lits, i a dia d’avui tinguem excel·lents relacions entre nosaltres i aquestes formacions.

I per últim; allò que facin individus a títol personal de l’òrbita Primàries, és quelcom que la gent ha de valorar com a tal. L’associacionisme és lliure i no prohibeix res a ningú.

Creiem en la sobirania des de la base mitjançant les assemblees locals dels municipis, el debat, la participació i la transversalitat. Diem que les llistes les ha de fer el poble, apoderat, i això anima amb escreix!

P3.- Després dels resultats aconseguits a les últimes eleccions, com heu aconseguit que Primàries no s’esvaeixi? Quina és la fórmula?

R.- Primàries Catalunya és un moviment que està constantment regenerant-se en molts nivells i s’adapta a les circumstàncies. Alhora practica la renovació de les responsabilitats i es recolza en el voluntariat, talent i visió, més enllà del resultat electoral.

Cada vegada que presentem llistes és un moment d’orgull cívic i ens felicitem de fer possible la democràcia participativa de base transversal, sense lletra petita, dobles urnes o favoritismes. I el Partit queda en “suspens” fins a la pròxima oportunitat.


Primàries no s’esvaeix perquè l’objectiu de renovació democràtica és molt atractiu.
La majoria dels ciutadans estan cansats amb aquesta partitocràcia que posa davant sempre el partit abans que el país.

P4.-  Què perseguiu? L’escenari dels últims temps ha modificat els vostres objectius?

Com descriuries la gent de Primàries?

R.- De fet, l’escenari actual és conseqüència de les contradiccions polítiques de no executar el mandat de les urnes. I per això el nostre objectiu es veu reforçat i validat, dia a dia, en tant que els nostres representants no apliquen la sobirania popular expressada el 1r d’octubre de 2017.

La gent de Primàries no oblida, no és victimista i exigeix que s’acabin els enganys del règim autonomista per part d’aquells partits que diuen una cosa i en fan una altra.
No té por del canvi i està molt lluny de continuar alimentant el sistema en bucle.


La gent de Primàries som, com tants altres, inconformistes, els que volen passar comptes, i que no ens paralitzin amb tècniques de control social.

P5.-  Per què parleu de moviment? Es pot ser d’un partit polític i alhora de Primàries? Què significa moviment per vosaltres exactament?

R.- El “moviment” és l’associacionisme tradicional català, que sempre ha procurat l’enfortiment i la cohesió social nacional.
Tanmateix, per seguir les regles del joc s’ha dotat de dues eines legals: una associació i un partit polític.

El moviment és la força de la gent que crea assemblees locals als seus municipis i que després comparteix experiències i fa propostes a la Coordinadora Nacional a través dels seus representants. Primàries no té president, no té secretari general, ni executiva.


Primàries no demana ni exclou cap filiació prèvia de la persona-individu. Així tothom és benvingut a l’associació. Cadascú és lliure i no es demanen renúncies per formar-hi part. 


El partit polític o la coalició és la candidatura que sorgeix d’un procés transparent d’elecció per primàries obertes

P6.- Us presenteu a les municipals? Perquè? On? 


R.- Aquest dissabte 14 de maig fem una Convenció Municipalista a Sabadell, que hem preparat com un “punt de trobada” transversal i obert, no únicament als associats, electors i regidors de Primàries, sinó també i sobretot a simpatitzants i encuriosits que vegin que aquesta forma de teixir llistes i candidatures independents pot ser d’utilitat social i política.
Gent que vulgui  que les bases dels municipis decideixin sobiranament amb la pràctica de la democràcia participativa i directa què volen pel seu municipi.

Primàries Catalunya fomenta i dona suport de forma col·laborativa, però en última instància, cada assemblea local decideix el seu futur, candidats i acords, tot respectant uns mínims que la resta d’assemblees ens autoexigim per consens i basant-nos en els objectius acordats en les convencions generals, que són la independència i la regeneració democràtica.

Sabem que la gent està cansada de partits dirigistes, autoritaris o allunyats dels mandats del poble.

P7.- En cas de no presentar-vos arreu a les municipals, quin serà el vostre paper?

R.- Aquesta pregunta em porta a explicar el funcionament de Primàries Catalunya.
Som un moviment que comença per la base, per cada persona i grup de ciutadans que creen i conformen les assemblees locals, els quals aporten un responsable / portaveu a la reunió d’assemblees, anomenada Coordinadora Nacional (CN).
Així doncs, la CN és l’assemblea d’assemblees i tot allà en reunió periòdica es decideix per votació i ens obliga a la resta per simple respecte democràtic. Cal explicar-ho.

I a la pregunta; el “nostre” paper ?… doncs de suport relacional entre les assemblees locals, les seves candidatures. El partit no pot ser la peça clau. És només una eina.

P8.- Com a portaveu de Primàries, mulla’t: fareu pactes municipals o us arribareu amb altres formacions per desbancat als partits processistes (com vosaltres els anomeneu?)

R.- Com s’ha dit abans, les assemblees locals tenen sobirania absoluta i en cada municipi hi ha situacions personals i col·lectives diferents. Particularment en aquestes pròximes eleccions de 2023 es preveu un l’alt volum de candidatures independents als partits tradicionals i haurem d’estar coordinats i en sintonia amb el poble català.
Som hereus de l’autoorganització del 1r d’octubre, i per tant, així ha de seguir.

Les coalicions prèvies estan pendents de reglament a consensuar entre tots, però cal tenir present que Primàries s’obre a candidats, no a partits.
Així doncs tota aquella candidatura que vulgui “coaliar-se”, ha de “desvestir-se” de partit i passar per la fórmula de concurrència a llistes obertes i votació de l’ordre en un sistema de votació sense lletra petita en igualtat de condicions i conformar una llista pròpia amb la signatura municipalista i la del moviment Primàries.

Els pactes municipals posteriors únicament estan limitats pel sentit comú de cada local.
Res podem dir en un sistema descentralitzat i sense executives.


Els pactes, si hi són, s’hauran de consultar amb tots els electors. Són una alteració del mandat que no es pot revisar d’amagat.

P9.- On és la gent que abans encapçalava Primàries?

R.- Els “encapçalaments” que em preguntes no han existit mai.
A Primàries Catalunya ens rellevem I avui veus unes cares, ahir unes altres i demà qui sap… és així. Practiquem el relleu de responsabilitats i voluntariat per donar pas a més gent i efectivament, en moments puntuals veureu amb més impacte als Candidats i persones que despunten una mica més, però és limitat en el temps.
El ritme i absorció que provoca en l’activisme voluntari una tasca com aquesta de coordinació és altament desgastant.

No som ni professionals ni tenim les maquinàries i diners dels Partits subvencionats per Espanya, ni ho volem. Som octubristes autoorganitzats i volem fer la independència, no viure del sistema autonomista eternament.

També, cadascú té els seus ritmes i s’ha de respectar.

P10.- Poseu data a la independència?

R.- La independència pot sorgir en qualsevol moment perquè la tenim guanyada i únicament l’hem d’implementar amb les majories a les institucions i als carrers. Els passos posteriors a la declaració de la DUI (en suspens) estan traçats amb les lleis de desconnexió, la desobediència civil massiva i el Dret Internacional que ens protegeix.


La data l’han de tornar a posar les urnes per a entrar amb majories a les institucions, perquè els carrers son a punt.
Els polítics actuals ens han i estan fallant, per això ens cal substituir-los.

P11.- La pregunta estrella que es fa tothom: perquè creieu que vosaltres podeu aconseguir el què altres no han pogut fins ara?

R.- Molt senzill i curt.
És difícil, ara ja ho hem vist, que qui viu de la nòmina espanyola vulgui fer la independència. Primàries, per la seva naturalesa, no té aquests lligams, ni els tindrà i això li dona llibertat d’actuació..


P12.- Per què el moviment Primàries? Sabeu que el vot de la gent acostuma a ser fidel, què els diríeu perquè us facin confiança?

R.- Últimament es parla molt del vot nul, l’abstenció, el desànim, etc…
El pitjor que un elector independentista pot fer és marxar cap a casa sense haver expressat el seu sentiment i voluntat a les urnes.
Així ho vam fer el 1r d’octubre i així ho hem de continuar demostrant.

Per tant, nosaltres demanem un vot de confiança o de càstig, sense por, perquè el sistema administratiu, funcionarial i autonòmic cada matí arrencarà igualment amb els de sempre que amb gent completament nova.
Amb una diferència important, aquesta gent nova tindrà una responsabilitat  amb els seus electors i no amb la cúpula d’un partit.
Primàries contempla, dins dels seus reglaments interns, la fiscalització de l’electe i la reprovació dels representants que no apliquin els mandats.

P13.- La DUI: cal fer-la, aplicar-la, aixecar-la o passant pàgina?

R.- La DUI cal aplicar-la i prou.
Està tot preparat.
Tenint les institucions i els carrers, no cal res més. Però ens calen les institucions.

P14.- Primàries sempre ha estat la segona opció, és aquest el motiu de no haver aconseguit escons al Parlament? Això canviarà? Quins Partits tenen futur?

R.- Si em parles de les municipals això de la “segona opció” no ho veig clar.
La tasca municipal en la majoria de municipis és més de confiances en la persona que en els prejudicis de la “marca” o ideologies.

A les eleccions nacionals anteriors (14F) en la recollida dels avals, vam rebre molts comentaris en positiu de l’ordre que comentes…
Què aquesta vegada no, però si fallaven a la següent si seríem la primera opció.
Bé docs, ja som primera opció.

Cada cop més gent veu que això ja no ha d’anar de “partits”, sinó de la confiança en les persones i la veracitat, compromís i responsabilitat del seu missatge.

A partir d’ara s’ha de demanar personalment al candidat la seva paraula d’honor per Catalunya i pel mandat de la sobirania popular.

Per això, el sistema de llistes obertes i ordre en les candidatures permet aquesta proximitat entre l’electe i l’elector, que obliga a una forma de fer diferent.
Catalunya és plena de gent sana i sense motxilles, i aquesta gent ha de parlar.

Fes-te subscriptor premium (Aquí)  per 3€/mes.

P15.- Quin creus que serà el “resultat” de les pròximes eleccions? 

R.- El missatge de necessitat de radicalitat democràtica va entrant a la societat i esperem veure-ho reflectit en regidories i alcaldies amb afinitat a Primàries.
Som un moviment que pretén i cerca la mobilització ciutadana i la pràctica de la democràcia responsable, oberta i participativa.
Hem arribat per remoure les consciències i així seguirem sense defallir, fins a portar endavant els principis de la llibertat i la independència de Catalunya, poble a poble, fins a recuperar tota la nació.

P16.- Alguns demanen a Primàries que no divideixin el vot independentista. Què n’opines?

R.- La divisió la provoca la vergonya de la política de partits autonomistes actuals, que ha generat l’abstenció més gran de tota la recent història contemporània catalana per culpa de no aplicar reiteradament el resultat de les urnes i acotar el cap davant de tots els atacs de l’Estat Espanyol deixant indefensa la ciutadania.

Estan jugant a un joc perillosíssim i ens pot portar al populisme o directament a entregar la nació a mans estrangeres que ens volen tot el mal i esquarterar la nostra cultura mil·lenària perquè saben que ens han d’esclafar per 300 anys més.
Amb l’afegit que si no aixequem això ja no tornarem a tenir altra oportunitat.
Van de cara a això. Ho hem de revertir. La seva estratègia no pot tirar endavant.

P17.- Diga’m tres noms d’activistes?

R.- Xirinacs, Batista i Roca, Muriel Casals

P18.- I tres noms de polítics?
R.- Companys, Pujol (dels primers anys) i Kennedy

Entrevista signada per Josep Maria Mas, portaveu de la Coordinadora Nacional de Primàries Catalunya, i amb la col·laboració de Raquel Zamora, Anna Batlle i Llorens Prats.

Fes-te subscriptor premium (Aquí)  per 3€/mes.

Ajuda’ns a continuar treballant. La teva ajuda ens permet continuar escrivint.

saralidiaester
Sara-LidiaEster
Escriptora per la República de Catalunya. A dia d’avui em considero comunicadora de la vida i escric tot allò que penso sense pèls a la llengua.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat -

El més popular