- Publicitat -
Inici EmRespons #EmResponsJudicial #EmResponsJudicial per Josep Rosell i Fossas. #1Oct

#EmResponsJudicial per Josep Rosell i Fossas. #1Oct

Veig que ets dels pocs que continues defensant la validesa jurídica del referèndum de l’1O.

És evident que el referèndum té un valor ètic, però alhora jo defenso que també té un valor jurídic, perquè és plenament vàlid. No només perquè les porres espanyoles ens varen deixar la portaria buida, sense que ningú sàpigues xutar i fer gol, sinó perquè també té un valor jurídic indubtable. M’explico. 

Sí, explica’t.

Les lleis publicades fa quatre anys al DOC, els dies 6 i 7 de setembre, són lleis completament desvinculades de la legislació espanyola per primera vegada en 300 anys, i són una declaració unilateral d’independència no només tàcita sinó també explícita, “de facto”, i només necessitaven la seva aprovació mitjançant el referèndum de l’1 d’octubre. Vaig fer un fil complert explicant perquè considero que el referèndum és vàlid. Curiosament, això no ho expliquen els homeòpates del dret. La única sentència que podríem aplicar per donar validesa al referèndum és la única de la que mai us en parlen. És un referèndum d’autodeterminació emparat per lleis pròpies suspeses per l’estat però no pas anul·lades. Només calia aguantar. 

Consideres que el referèndum està reconegut internacionalment?

El referèndum del #1octubre està reconegut internacionalment. La sentència del TJUE sobre la immunitat de Junqueras ho diu ben clar.

“El recurrente en el procedimiento principal, el Sr. Junqueras Vies, era vicepresidente del Gobierno autonómico de Cataluña en el momento en que el Parlamento de Cataluña adoptó la Ley 19/2017, de 6 de septiembre, del referéndum de autodeterminación (DOGC n.º 7449ª, de 6 de septiembre de 2017, p. 1), y la Ley 20/2017, de 8 de septiembre, de transitoriedad jurídica y fundacional de la República (DOGC n.º 7451A, de 8 de septiembre de 2017, p. 1), así como cuando se celebró, el 1 de octubre de 2017, el referéndum de autodeterminación previsto por primera de estas dos Leyes, cuyas disposiciones habían sido entretanto suspendidas en virtud de una resolución del Tribunal Constitucional.”.

Això ho diu la sentència del cas jonqueres?

Sí, us l’explico i us la deixo perquè la pugueu llegir. 

👇👇👇👇👇

https://es.scribd.com/document/440357792/Sentencia-integra-del-TJUE-sobre-la-inmunidad-de-Oriol-Junqueras-como-eurodiputado

Ho diu claríssim. Podria dir un “supuesto” o un “presunto” o “no homologable”, però no ho diu. És un referèndum emparada en lleis pròpies i suspeses però no anul·lades per un Estat. Probablement és la sentència més important pel reconeixement internacional del referèndum, però no en parlen. Sempre parlen de les sentències d’Estrasburg. Les sentències d’Estrasburg, tots els juristes sabem que l’actuació judicial en la causa catalana no s’aguanta per enlloc, i qualsevol organisme imparcial que hi entri ho anirà desmuntant. Es guanyaran alguns recursos, i se’n perdran alguns d’altres, però acabaran desmuntant la causa del procés. Però això no ens portarà a la independència, això servirà per la reforma d’Espanya, per això sempre parlo de que fiar-ho tot a les sentències europees és un error que entenc que hi caiguin els “reformistes espanyols”, però no els independentistes. Les sentències europees cal guanyar-les, perquè perdre seria legitimar Espanya, i per tant, tots els èxits jurídics dels diferents advocats em fan feliç i em congratulo, però no ens portaran a la independència. Ja saps que sóc molt crític amb això del “jaque mate”, jo sóc dels que penso que de dret hauríem de parlar-ne els que defensem els drets de les persones davant dels Tribunals. Hi ha gent que en sap molt més que jo, però jo porto 30 anys fent-ho, i alguns homeòpates de les xarxes no han exercit mai, més aviat la seva activitat laboral no és precisament la defensa de les persones sinó garantir el manteniment del sistema penitenciari.

M’agradaria que us llegíssiu la sentència del cas Junqueras a fons. És ferma. I mireu el tractament que dona al referèndum de l’1 d’octubre. Per això, tots els esforços del “processitam” van encaminats a deslegitimar-lo amb la promesa d’un nou referèndum. Si ho fem 100 vegades, no ho farem millor. I la resposta d’Espanya tampoc serà la mateixa, l’error de les porres ens va deixar, insisteixo, l’oportunitat de guanyar i culminar.

No et veig gaire optimista. 

Estic passant uns dies una mica tristots, però ja passarà. Pel que fa el procés, si que sóc optimista perquè a nosaltres “només ens cal guanyar una vegada”. Només una vegada. El dia 1 només calia aguantar, i em sorprèn que la gent es cregui que existeixen les independències “low cost” i després invoquin la via eslovena, quan Liubliana fou bombardejada durant dies i varen aguantar. 


Ajuda’ns a continuar treballant. La teva ajuda ens permet continuar escrivint.

Fes-te subscriptor premium (Aquí)  per 3€/mes

saralidiaester
Sara-LidiaEster
Escriptora per la República de Catalunya. A dia d’avui em considero comunicadora de la vida i escric tot allò que penso sense pèls a la llengua.

1 COMENTARI

 1. Hola Josep i Sara,
  Ja vàrem discutir amb en Josep això de què el Tribunal de Justícia Europeu reconeix la validesa del referèndum de l’1 d’octubre i de les lleis que el van propiciar i torno a dir que fa un greu error, tant més venint d’un advocat.
  Treu la seva conclusió d’un paràgraf d’un apartat que fa simplement la descripció dels possibles fets: Litigio principal y cuestiones prejudiciales, que és simplement descriptiu i que no té cap valor com a resolució, ni fixa interpretació.
  No he vist cap jurista que avali la teva interpretació, i consti que ja m’agradaria, simplement perquè fas una interpretació errònia.
  Substituir la realitat pels desitjos, no porta enlloc.
  Cordialment,
  Francesc Pomés
  P.S. Per tal que cadascú en pugui treure les seves pròpies conseqüències, podeu trobar la sentència, en la seva versió oficial en castellà, a: https://estaticos.elperiodico.com/resources/pdf/1/0/1576747229901.pdf?_ga=2.82426846.917476076.1576779045-138517066.1569844593

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat -

El més popular