- Publicitat -
Inici EmRespons #EmResponsJudicial #EmResponsJudicial?-Josep Rosell- Escoltes telefòniques

#EmResponsJudicial?-Josep Rosell- Escoltes telefòniques

Com funcionen les escoltes telefòniques?

A veure les escoltes telefòniques les acorda un jutge, i ho fa mitjançat una interlocutòria degudament fonamentada on ha de fer constar els fets perquè s’adopta aquesta mesura i si compleix tots els requisits per poder-se adoptar. Les escoltes telefòniques són sol·licitades per la policia judicial, sigui Mossos d’Esquadra o Guàrdia Civil. Que les acordin en un principi pel Jutge d’Instrucció no vol dir que ja siguin valides com a prova, i es puguin fer servir totes les escoltes telefòniques com a proves vàlides en judici, sinó que sempre hi ha d’haver un control judicial sobres les mateixes. Per adoptar una mesura tan restrictiva de drets, com és la intervenció telefònica, s’ha de fonamentar molt bé, hi ha d’existir una activitat investigadora prèvia que demostri que hi ha indicis de delicte. Així com s’han d’esgotar totes les altres vies d’investigació que es tinguin a l’abast, les investigacions prospectives estan proscrites.

Que vols dir que tenen un control jurisdiccional?

És a dir que el jutjat d’instrucció les pot acordar, i que aquestes es realitzin, però sempre es poden impugnar davants instàncies superiors, i que aquestes acordin que les escoltes no són vàlides, i que no es complien els requisits per ser adoptades. Jo he aconseguit en moltes ocasions que les escoltes telefòniques esdevinguin nul·les, amb tot el que comporta això.

Que comporta que les escoltes telefòniques siguin declarades nul·les?

Comporta que tot el que s’ha desprès d’elles sigui nul, i no es pugui portar com a prova en l’acte de judici oral. Aquí és quan entra en joc la doctrina del fruit de l’arbre enverinat, aquesta doctrina fa referència a les proves que s’han obtingut de manera il·lícita, les quals impedeixen que posteriorment siguin utilitzades en un procés judicial, en el sentit que qualsevol prova directa o indirecta, i que per qualsevol nexe estigui vinculada a una prova obtinguda il·lícitament sigui nul·la.

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es captura-de-pantalla-2020-10-30-160059-7.jpg

En el fet de les escoltes telefòniques, i un cop aquestes siguin declarades nul·les, totes les proves que s’hagin obtingut a partir d’aquestes seran nul·les, i en cap cas podran ser utilitzades en el procediment judicial, per això és important que en aquests supòsits el client s’aculli el dret no declarar i per part dels advocats no hi hagi cap col·laboració amb les investigacions.

saralidiaester
Sara-LidiaEster
Escriptora per la República de Catalunya. A dia d’avui em considero comunicadora de la vida i escric tot allò que penso sense pèls a la llengua.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat -

El més popular