Divendres, gener 28, 2022
- Publicitat -
Inici EmRespons #EmRespons #EmRespons?- Manel Rocher

#EmRespons?- Manel Rocher


Val. Soc en Manel Rocher, vaig néixer el 1957 i visc a Salardú, a la Vall d’Aran des de 1979 quan vàrem fundar un hostel, el Refugi Rosta, amb la meva dona i mon germà Francesc. Durant aquesta època, hem donat servei d’hospitalitat a molta, molta gent i hem fet molts  amics. Li vàrem dir Refugi per poder mirar-nos als ulls amb els clients al mateix nivell, sense servituds, bon servei i tracte de tu a tu.

Ruta informativa que us deixem al final de la entrevista

He conegut la política aranesa durant 12 anys en primera fila, com a regidor i conselher, i al final d’aquesta etapa,  al 2010 vàrem fundar el PyrenMuseu que va ser la museïtzació de l’edifici, tot i explicant la part de la història dels Pirineus,  del Pirineïsme: el moviment dels exploradors que al llarg del segles XIX i XX varen fer la descoberta i la conquesta de les muntanyes i valls des Pirineus.

Al 2016, amb l’Ivo Vinuesa vàrem realitzar el film “Aguestes Montanhes” Històries de Baqueira, documental sobre l’esqui a la Vall i la fundació de  Baqueira Beret.  web 

El més important però a la meva vida, ha sigut emparellar-nos amb la Maria Àngels i els tres fills que hem tingut: la Vidalba, el Gerard i la Berta. No puc entendre de cap manera, com algú pot odiar nens a qui els hi diuen menas. Criatures que no coneixen i que son igual d’innocents que els seus fills o com tots els infants del món. I més necessitats, doncs no tenen família, ni casa, ni rés.. Com pot ser? 

No et faré preguntes retòriques ni vull respostes de manual, si estás d’acord comencem… 

1)Vull que em diguis 3 conceptes que creus importants pel  futur del món

El futur del món es un combat contra l’ànsia de conquerir, de posseir. Els  conceptes a combatre més importants, diria, són el patriarcat, l’escalfament de la Terra i les desigualtats de tot tipus. 

Resoldre les enormes desigualtats socials, econòmiques i ecològiques son el gran repte de la humanitat. En essència, entenc que caldria diluir el patriarcat que impera al món des de sempre per poder avançar per resoldre els problemes que hi ha al planeta. Pas a les dones i a la joventut. 

2)Tant si ets jove com si ets adult, en què creus que et beneficia aquesta etapa de la teva vida que estàs vivint i què diríes que aporta a la teva comunitat? 

El que estic vivint ara,  a mi m’afavorirà perquè coincideix amb la fase de la jubilació i això representarà un canvi total de vida.

Traspassem els negocis que portem des de fa 42 anys: el Refugi Rosta-PyrenMuseu de Salardú –Val d’Aran-, i això beneficiarà a qui prengui el relleu.

Es una bona oportunitat en molts sentits per una parella o famílies que vulguin portar un projecte de treball independent, en un àmbit de natura plena i paradisíaca com és la Vall d’Aran.  Els recursos de les activitats que gestionem als edificis Rosta a la plaça Major de Salardú,  son molts i variats i asseguren un bon nivell de vida per a qui vulgui deixar la ciutat, canviar les  seves rutines i encarar uns nous temps a la seva vida. Això és el que ara mateix nosaltres podem aportar: cedim casa i feina on un de cada cinc clients que entren per la porta ens diuen:  – Oh!, que maco!  

Segur que coneixeu algú que busca un canvi. Expliqueu-els-hi. 

O potser algú té una altra idea de què fer amb el Rosta? El que si que està molt clar, es que aquest pot ser l’últim estiu del Rosta amb la MªAngels i el Manel. Aprofiteu-ho-lo.

En un altre ordre de coses, mes global diguem-li, el que veurem aquesta dècada en que estem i la següent, serà espectacular, i confio en que anirà en sentit contrari a la barbàrie. Esperem que la cordura s’acabarà imposant. 

3) En quin pla material, psíquic i psicològic poses l’amor 

Sempre recordo el text de Paracels que que va posar Erich Fromm a la introducció de la seva obra L’art d’estimar:

Qui no coneix res, no estima res. Qui no pot fer res, no comprèn res. Qui no compren res, no val res. Però qui comprèn també estima, observa, veu … Com mes gran es el coneixement inherent a una cosa, més gran és l’amor… Aquell que creu que tots els fruits maduren al mateix temps que les maduixes, no sap res sobre el raïm.

Bé, … l’amor és el motor de la vida, l’aliment de l’ànima. Sense l’amor la humanitat no existiria de la manera que es. L’amor es vital i al final s’imposarà al discurs de l’odi. No hi ha cap mes remei. La putada es el que costa … L’enorme sofriment que arrossega l’egoïsme …

4)Tu que estàs entre el passat i el futur, que els  diries als teus avantpassats i als teus descendents? 

Als meus avantpassats no els puc dir gran cosa, però els hem de recordar. I si que val la pena recordar la història: Ma mare, que ara té 101 anys, va viure la col·lectivització de la societat aragonesa quan la guerra civil, al Matarranya, a 1937. Quants mals poders varen conjurar-se perquè no triomfés el model que assajaven! Quina societat mes diferent tindríem ara de haver prosperat! Alguns dels meus avantpassats prou feina varen tenir per sobreviure. 

I als meus descendents el que els puc dir, és que lluitin pel que comentava abans: contra el patriarcat, que encara que siguis home, t’has de donar compte que dominant no seràs feliç, i si et sembla que oprimint ho ets, es que estàs malalt.

Que lluitin pel planeta Terra original. També pel digital. Els estats i multinacionals seguiran volent perpetuar els seus privilegis i mantenir les desigualtats econòmiques i socials. Si deixem que ho trinxin tot, que quedarà si la vida no els importa!? Hi ha una riquesa que es obscena. No pot ser. S’ha de qüestionar.

Serà una bajanada però crec que durant un període de temps, l’edat màxima per tenir responsabilitats de govern i poder hauria de ser de … posem 30? 35? anys!? Nosaltres, la resta, hauríem de ser aconselladors. Els vividors i enxufats llastren molt a la societat. Es malbaraten molts recursos essencials. Pas a les dones i a la joventut, a la fi i al cap, el futur és seu. 

5) Entre tu i jo, ets feliç?

Bé, aquesta és una pregunta trampa: i tu ets feliç?  

La gran pena és que la gent sigui infeliç, poden deixar de ser-ho i ser feliç per ben poc. Com disfruten uns quants, que per unes engrunes de zeros permeten que els seus veïns pateixin: Immoral. Ens estan segrestant la vida a trossos. Som bonsais. Rebel·lem-nos.

Una persona ha de ser raonablement feliç i sentir-ho depèn de moltes circumstàncies i de dies. No s’és feliç indefinidament i totalment. Això es una quimera; però sempre has de buscar que la balança de felicitat sigui alta i sentir-te el millor possible. Sobretot en un món de tantes contradiccions i que augmenten exponencialment. Com deia una cançó de Manu Chao: – Tu no tienes la culpa, mi amor, que el mundo sea tan feo … 

Nosaltres ara ja tenim néts i us asseguro que aquesta és una font de felicitat. 

I la pregunta opcional és: 

6) Quina pregunta vols que et faci, i que ningú t’ha fet potser per la por a la teva resposta

Per què em pot molestar tant un forat als mitjons? Aquesta és una pregunta que no m’agradaria que em fessin mai. Per què pot ser tant molest que es faci un forat al mitjó i sentir com un dit hi queda atrapat? Es horrorós. 

Salut!

Guia

NOU –  Gîte de groupes – Casa rural – Habitatge turístic:PyrenHab – www.gite.es – 4-20 places – 7 hab – 400m2 – a 50m. del Refugi Rosta

Refugi Rosta. Gîte-Fonda-Museu   www.refugirosta.com 

PyrenMuseu. Pirineisme i neixement del turisme a la Val d’Aran – www.pyrenmuseu.com

Exposició “Els Pirineus en profunditat: fotografia estereoscòpica i 3D 

Festival Pyrenades 

Plaça Major 3 / C-28 km.33 – 25598 – Salardú · Val d’Aran – Tel +34.973.645.308


Ajuda’ns a continuar treballant. La teva ajuda ens permet continuar escrivint.

Fes-te subscriptor premium (Aquí)  per 3€/mes.

saralidiaester
Sara-LidiaEster
Escriptora per la República de Catalunya. A dia d’avui em considero comunicadora de la vida i escric tot allò que penso sense pèls a la llengua.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat -

El més popular

- Publicitat -