Divendres, gener 28, 2022
- Publicitat -
Inici EmRespons #EmRespons #EmRespons? - Jordi Galves

#EmRespons? – Jordi Galves

“L’amor és una merda”

El meu nom és meu. Vull dir que l’he triat jo, a partir del que em va tocar al registre de nadons, Jordi Galves. Per tant, tinc la satisfacció de ser, simultàniament, el primer i també el darrer del meu noble llinatge. Sóc escriptor, escric des dels sis anys, i com aquell qui diu ara començo a publicar algunes coses, ja passadeta la meitat del camí de la vida. M’agraden les entrevistes quan tinc el dret de fer jo les preguntes. 

1) Vull que em diguis 3 conceptes que creus importants pel futur del món.

No. És la paraula més bonica en totes les llengües. Dir que no, saber dir que no, saber discrepar, saber sortir-se del ramat, saber apartar-se del xantatge emocional de les persones que ens volen fer anar per on nosaltres no volem anar, és important. Quan aprens a dir que no és un grandíssim dia. Discrepar és un exercici que fa bé a les persones.

Passat. Pel futur del món em sembla que cal tenir present el passat, que s’assembla al futur, precisament perquè tots dos es diferencien del present, tan arrogant, tan urgent. Només hi ha una diferència fonamental entre el passat i el futur, i és que permet ser conegut, permet tenir-ne una determinada idea, permet l’acumulació de coneixements, una activitat que està força bé, és entretinguda. Ni passat ni futur semblen millors que el present, i, si diem que ho són, primer hem de justificar per què. Hi ha persones que, per intuïció, es refugien en el passat i d’altres que fugen a tota castanya cap al futur. És el que se’n diu sortir amb un ciri trencat, o si volem, amb dos ciris trencats, dos ciris en direccions oposades i que s’anul·len mútuament.

Ésser. És una paraula que tothom sap però que costa d’explicar. Quan tu ets vol dir que encara hi ha una indeterminada porció de temps per endavant, un determinat futur per ser. Ser, la identitat, les identitats, és el gran misteri de la vida amb el que s’enfronten tots els individus, els humans i els altres. És a dir, saber qui ets i qui vols ser. Arribar a ser tu mateix sembla una empresa fàcil però podria ser que no ho fos tant.

2) Tant si ets jove com si ets adult, en què creus que et beneficia aquesta etapa de la vida que estàs vivint i què diries que aporta a la teva comunitat?

Em beneficia, sobretot, perquè no m’he mort encara. Perquè encara sóc. És el principal benefici. Si la pregunta té a una intenció política, em sembla innegable que viure una revolució, que viure el procés històric de la independència de la pàtria encara no nascuda, és l’aventura col·lectiva més apassionant que jo podia viure. Em sento un privilegiat en aquest sentit.

3) En quin pla material, psíquic i psicològic poses l’amor

L’amor és una grandíssima merda, encara que el Dant digui que mou el sol i les altres estrelles. És una merda per una raó. Perquè s’acaba massa d’hora o perquè no el trobes, o perquè si l’experimentes en solitud, per molt que l’anomenis amor, saps perfectament que allò no és amor, que és una altra cosa. L’amor si no és correspost és una fantasia, una frustració, un sospir. L’única experiència que pot ser anomenada amor és quan dues persones tenen una vida comuna i competeixen entre elles en fer-la agradable a l’altra. Després hi ha el sexe al qual també se l’anomena amor, sobretot les persones de cultura francesa. De fet, el sexe és una manera de protegir-te de l’amor. Sexe amb diverses persones i sense establir cap vincle afectiu. Perquè no hi ha ningú més feble emocionalment que un ésser humà enamorat. I a tots ens fa molt de respecte mostrar-nos desvalguts davant d’altres persones.  

4) Tu que estàs entre el passat i el futur, què diries als teus avantpassats i als teus descendents?

Als avantpassats els retrauria, per part paterna i materna, que no han deixat ni cinc de calaix. Fer sentir culpables membres de la família sempre és satisfactori. Ja que heretes una sèrie d’inconvenients físics dels avantpassats, en compensació podrien no haver-s’ho polit absolutament tot abans de passar directes cap al clot. Almenys podien haver tingut un detall, però pel que sembla, tenien altres opinions sobre el peculi. Als descendents que, per ara, no tinc, no els diria res de res. Primerament perquè ningú no escolta els vells, això és força general. I després, perquè no tinc cap coneixement ni idea ni res que valgui la pena transmetre’ls. Certament només he après a identificar mentides i, per ara, cap certesa vital. Si hagués descobert la pólvora seria ben diferent.

5) Entre tu i jo, ets feliç?

La felicitat em sembla una paraula molt gruixuda que només fan servir persones temeràries. M’estimo més parlar d’alegria, que tothom entén què és. I sí, sóc una persona alegre. Però aquesta característica no té pas cap mèrit. Sóc alegre de la mateixa manera que sóc pelut o que sóc miop. M’ha tocat a la rifa biològica sense haver fet cap mèrit. Sempre he estat alegre. Potser perquè la vida em sembla més una comèdia que una tragèdia. De vegades, fins i tot, una comèdia d’humor molt negre.

I la pregunta opcional és:

6) Quina pregunta vols que et faci, i que ningú t’ha fet potser per la por a la resposta?

M’agrada molt que em facis aquesta pregunta. És exactament el que esperava de tu, que em deixessis llibertat per dir el que vulgui, també en la pregunta. Val la pena no espatllar amb respostes limitades les grans preguntes. Per això ho podem deixar aquí.


Ajuda’ns a continuar treballant. La teva ajuda ens permet continuar escrivint.

Fes-te subscriptor premium (Aquí)  per 3€/mes. Amb la subscripció rebràs capítols de la novel·la Mémé, articles en exclusiva i un resum setmanal.

saralidiaester
Sara-LidiaEster
Escriptora per la República de Catalunya. A dia d’avui em considero comunicadora de la vida i escric tot allò que penso sense pèls a la llengua.

1 COMENTARI

  1. Ja te raó, ja, si es primer i últim del seu llinatge, es una sort per la raça humana. No he llegit feia temps tal nombre de bajanades .

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat -

El més popular

- Publicitat -