Diumenge, maig 22, 2022
- Publicitat -
Inici EmRespons #EmRespons #EmRespons? Aleix Renyé.

#EmRespons? Aleix Renyé.

Rafael Reñé i Teulé, més conegut com a Aleix Renyé @aleixrenye , periodista, actor i escriptor català d’expressió catalana i francesa. Vaig passar a viure a la Catalunya del Nord l’any 1981 com a refugiat polític a causa de la meva militància a l’Exèrcit Popular Català (EPOCA) i Terra Lliure.

Amb Pascal Comelade i Joan-Lluís Lluís va escriure el Manifest revulsista nord-català.

Als anys 80 vaig ser el primer periodista professional en català a la Catalunya Nord. Vaig començar a Ràdio Arrels abans de treballar en diversos mitjans de comunicació com el setmanari El Punt Catalunya Nord, la revista satírica el Fiçó i el primer corresponsal a Catalunya Nord de Catalunya Ràdio i Rac-1. La meva trajectòria professional la vaig acabar com a corresponsal del diari El Punt Avui.

Durant quatre dècades em vaig implicar en la creació d’escoles i ràdio en català, edició de diaris, setmanaris i mensuals, l’escriptura de llibres de narracions, poesia, teatre, lletres de cançons, traduccions i doblatges en català per a la televisió francesa; així com fent de negre per a personalitats que volien publicar en català. També he pujat als escenaris durant anys arreu de l’estat francès interpretant textos meus i traduccions amb l’actriu i cantant noruega Mag Stöyva.

No et faré preguntes retòriques ni vull respostes de manual, si estás d’acord comencem…

1)Vull que em diguis 3 conceptes que creus importants per el futur del món 

El primer i més important, que inclou gairebé tots els altres, és Llibertat. Llibertat individual i col·lectiva ja que una és impossible sense l’altra. Ningú és pot considerar totalment lliure si el col·lectiu del que forma part no ho és. Allò que ets no es pot deslligar del col·lectiu humà (nació, classe, condició sexual) i, per tant, mai ets lliure del tot si no ho són els teus semblants.

El segon és la consciència ecològica. Sense aquesta consciència, arreu del món, s’acabarà destruint el planeta tal i com el coneixem. La gran responsabilitat en aquest tema la tenim els països més desenvolupats que espolien i destrueixen els recursos dels més pobres per a mantenir un nivell de vida i confort de les seves societats que, a la llarga, serà insostenible. Caldrà triar, continuar amb la societat capitalista de consum o preservar el planeta per a generacions futures.

El tercer concepte, lligat amb els precedents, és la solidaritat. La societat occidental ha creat i enaltit l’individualisme extrem. Solidaritat en tots els àmbits, familiar, social, nacional, mundial. El de sentir com a pròpia qualsevol injustícia comesa a altri i lluitar per fer-la desaparèixer. Això hauria de ser l’evolució ideal de la humanitat i encara hi som molt lluny. 

Pi de les Tres Branques

2)Tant si ets jove com si ets adult, en què creus que et beneficia aquesta etapa de la teva vida que estàs vivint i què diríes que aporta a la teva comunitat? 

Tinc 65 anys i he viscut moltes coses, bones i dolentes, i de manera molt intensa. Respondré amb una banalitat que no ho és, el que m’aporta aquesta etapa de la meva vida és experiència i criteri. Una altra cosa és que les generacions més joves ho tinguin en compte i ho vulguin aprofitar. És llei de vida que cada generació vulgui descobrir la sopa d’all pel seu compte.

L’edat també m’ha aportat saber relativitzar les coses, tranquil·litat, saber valorar les petites coses i els plaers quotidians. El que no ha canviat el pas del temps són les conviccions radicals de la necessitat imperiosa de la llibertat nacional, la independència, del meu país si no volem que es dilueixi en altres realitats nacionals imposades. I la radicalitat, també, en la convicció de la necessitat d’una societat més justa on desaparegui qualsevol mena d’explotació social, nacional, sexual o animal.

3)En quin pla material, psíquic i psicològic poses l’amor 

Es confon massa sovint l’amor amb l’atracció sexual. Si van junts, excel·lent, però aquesta confusió ha portat, des del romanticisme, a molts desencants, ruptures i infelicitats. L’amor, amb sexe o no, no es controla ni programa. Pots estimar a algú a qui no et lliga cap relació familiar i odiar família propera. L’amor no és genètic, apareix i desapareix de manera incontrolada i, sovint, sorprenent. No crec que existeixin, en general, amors “per tota la vida”, immutables. Els amors que podem sentir al llarg de la nostra existència sempre són condicionats per les circumstàncies de les nostres pròpies vivències. Evidentment és un procés psicològic que caldria veure fins a quin punt no ve condicionat per l’assumpció de codis culturals des de la infantesa. El cert és que el que anomenen “amor” no té el mateix pes ni significat en diferents societats humanes. Seria un concepte, doncs, més cultural que innat o genètic. 

4)Tu que estàs entre el passat i el futur, que els hi diries als teus avantpassats i els teus descendents? 

Als meus avantpassats els donaria les gràcies per haver viscut i suportat vides de patiments i explotacions per a poder donar una vida millor als seus descendents. Als meus descendent aspiro a deixar-los-hi un món millor, més just i sostenible, una nació independent i una situació que els permeti ser feliços.

5)Entre tu i jo, ets feliç?

En l’àmbit personal, ara sí. En l’àmbit col·lectiu no, com a societat no podem ser feliços sense la llibertat nacional i la desaparició de totes les injustícies socials.

I la pregunta opcional és: 

6) Quina pregunta vols que et faci, i que ningú t’ha fet potser per la por a la teva resposta ?

Hi ha preguntes que se’m podrien fer i que, encara avui, em nego a respondre. Sobre valenties, covardies i traïcions en la llarga lluita per l’alliberament nacional, en la que he estat immers des dels anys 70 del segle passat. Una part amagada de la història de l’independentisme encara està per escriure. Tot arribarà.

Presentació del llibre a Terrassa. Lllibre Catalunya Nord. La llesqueta del septentrió

Ajuda’ns a continuar treballant. La teva ajuda ens permet continuar escrivint.

Fes-te subscriptor premium (Aquí)  per 3€/mes

Article anteriorBORRÀS ESBORRA.
Article següentLA TRAVESSA.
saralidiaester
Sara-LidiaEster
Escriptora per la República de Catalunya. A dia d’avui em considero comunicadora de la vida i escric tot allò que penso sense pèls a la llengua.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat -

El més popular