Diumenge, gener 23, 2022
- Publicitat -
Inici Faristol El narcisisme i el fetitxisme en representants. de Montserrat Domingo i...

El narcisisme i el fetitxisme en representants. de Montserrat Domingo i Morató

De manera reduccionista i frívola, el concepte s’ha aplicat a Donald Trump, per a explicar la seva amenaça a la democràcia. Però la veritat és que se’ ns pot penjar a tothom en alguna mesura.

He descobert que la paraula té continguts, definicions, versions  variades i complementàries segons des de quin vessant se’n parla.

Un avís per a navegants. I els navegants som tothom que participem d’actes polítics com votar, i/o acceptar ser votada/t.

Des de la sociologia, fa ja almenys 50 anys que es va dir que els habitants del que en dèiem països desenvolupats estàvem
instal·lats  en la cultura del narcisisme. És la que ens ha induït al consum sens fre, tractant de fer-nos creure que l’exhibicionisme, es a dir, fer perquè et mirin i es parli de tu per les teves propietats materials, naturals, seductores i l’autoafirmacio públiques són una “necessitat” humana.

Des d’altres vessants el defineixen com un intent de compensar un dèficit patit en la infantesa i/o l’adolescència. Aquesta és la versió en la que voldria situar-me, la del. transtorn de la personalitat.
Perquè podem caure en molts paranys sense ser-ne gens conscients. L’altruisme, la vocació de servei de persones que es preocupen pel bé comú, en general poden ser beneficioses. Però algunes de les persones que aplaudim poden haver estat empeses a actuar havent estat, sense saber-ho ni elles ni nosaltres, afectades per trastorn narcisista.

A qui impulsem perquè ens representi? Estaria bé que ens fixessim si, triant com ho fem, ajudem o perjudiquem el projecte que volem que triomfi. Si sospitem o descobrim que la persona només ens utilitza als votants perquè necessita ser mirada, vigilem. Si, endemés, les seves actuacions ens demostren que persegueix els seus interessos més enllà, val la pena que considerem si no serà més saludable canviar d’opció.

De les versions d’uns bons coneixedors reconeguts, com Otto KERNBERG o Joseph KOHUT, em quedo amb la que em sembla que fa grans danys: la modalitat maligna del narcisisme. És aquella que, davant la frustració, respon fent mal. Fa mal a causa de la RABIA NARCISISTA. Quan se’ns demostra amb accions que s’és addicte a aplicar la dita “LA MILLOR DEFENSA ES UN ATAC”, potser estem davant del cas. La millor defensa tan debò pogués ser sempre una encara millor defensa.

En una serie de TV “El candidat designat”, els esforços d’un President dels EUA per tractar de mantenir els valors d’honestedat en el seu servei públic és veuen permanentment amenaçats i posats a prova. És molt interessant observar quants paranys poden comportar temptacions de profit personal (ser mirat, ser aplaudit, ser un messies, enriquir-se, mantenir i eixamplar poder…). I també es temptat a fer mal. I penso en els polítics de casa.

Em miro amb molt sentit crític el ventall de polítics al quals podríem votar. Em fixo en l’actuació seva, una vegada i una altra, a qui beneficia, no tant en el que em diuen, que també.

Flautistes d’Hameli i encantadors de serps n’hi ha sempre. I abans de deixar-me arrossegar per la nostàlgia d’antigues sigles que en el seu moment van tenir un caràcter simbòlic per la seva càrrega històrica, he hagut de superar el fetitxisme. No, unes sigles no necessàriament signifiquen allò que els hem estat atribuïnt, ni el món simbòlic pot invalidar-nos el món material real dels fets.

Ni narcisisme en dirigents ni fetitxisme en votants per unes sigles, en resum: salut mental i realisme.

I de moment tot em sembla prou saludable en la candidatura de Junts per Catalunya: no he trobat cap indici de narcisisme maligne ni de fetitxisme en sigles en cap de les persones que penso votar perquè em representin.

I vull remarcar que no em sembla narcisisme maligne aclarir sempre i on calgui les difamacions, vexacions, desqualificacions, insults, persecucions…. a què s’ha sotmès a dirigents de la nostra candidatura. És un treball que ha calgut fer, sempre didàctic, per tal de refutar mentides, i penjaments, fake news en diu.

Autora: Montserrat Domingo i Morató


Ajuda’ns a continuar treballant. La teva ajuda ens permet continuar escrivint.
Fes-te subscriptor premium (Aquí) per 3€/mes. Amb la subscripció rebràs capítols de la novel·la Mémé, articles en exclusiva i un resum setmanal.

saralidiaester
Sara-LidiaEster
Escriptora per la República de Catalunya. A dia d’avui em considero comunicadora de la vida i escric tot allò que penso sense pèls a la llengua.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat -

El més popular

- Publicitat -