Diumenge, gener 23, 2022
- Publicitat -
Inici Faristol Dones de Vilafranca, el Clot, el Raval, per Montserrat Domingo i Morató.

Dones de Vilafranca, el Clot, el Raval, per Montserrat Domingo i Morató.

Feminisme en acció. El feminisme com a mot no era divisa familiar. Tot i així, les actuacions de les dones de casa van ser-ne, de feministes, pel que fa a la primera forma del concepte, el de l’alliberament: l’autonomia econòmica, els ingressos propis, la gestió pròpia, sense tutela ni compte compartit, d’aquests ingressos, obtinguts treballant.

Les dones de junts.cat a la plaça de Jaume Primer m’ha dut a relacionar amb el Firal, o Plaça dels Porcs, l’espurna que ha encès el desig d’explicar casos que no surten als llibres d’història. El cas de la meva mare primer, el de l’àvia paterna després. Jo sóc fruit de la seva visió, que comparteixo pel que fa a la lluita per a l’autosuficiència.

A l’última de 13 germans, la Josefina Morató i Pou, sa mare,  benestant, vídua de farmacèutic rural, va fer-li estudiar al carrer de Sant Pere Més Baix, 7, de Barcelona, a l’Institut de Cultura i Biblioteca de la Dona, i d’allà, a l’Escola de Bibliotecàries, tres anys, del 31 al 34. Després del inicis a Granollers, va ser destinada a posar en marxa i dirigir la Biblioteca de Vilafranca.

Ja promesa, però encara soltera, va viure a dispesa a casa de la familia Casanovas. En Franco va fer el cop d’estat el 18 de juliol. Els promesos tenien fixat casar-se a l’agost. No es feren enrere. El padrí de bateig, Rafel Morató, fundador d’Unió Democràtica de Catalunya, els va proporcionar capellà, camuflat de paleta, i capella digna per al casament d’amagat sense convidats, només testimonis, casa seva de Passeig de Gràcia amb Mallorca. Un cop casats clandestinament, cadascú a casa seva, fins que van enviar la participació: “us comuniquem que el 13 d’agost ENS HEM CASAT.”

El 27 de juny de 1937 naixia a la casa de la Plaça del Firal, o dels Porcs, de Vilafranca, el seu fill gran.
Pocs mesos després, la FAI assassinava el padrí de bateig, Rafel Morató.

Dos anys després, Franco depurava funcionariat de la República, també la meva mare, perquè estava casada amb un alferes de complement de la República, Josep Domingo i Gómez, que havia fet la Retirada per Prats de Molló i va anar a parar al camp francés d’Agde, al costat del d’Argelers, i després retingut tres mesos pels franqiuistes a Irun.

L’altra branca, la d’aquest soldat i pare, aportà unes dones excepcionalment dignes i lluitadores: La seva àvia, Hipòlita Pertúsa, analfabeta, va aprendre a llegir de ben gran, per poder-se comunicar amb el marit, empresonat 300km lluny per error. Ella i la seva nena, Francisca Gómez i Pertúsa, es van anar obrint camí venent musclos des d’un carretó manual pel Clot de Barcelona.

Ja gran i casada, el marit (àcrata, esperantista, i lector als veïns del Clot, des de les voreres, de les proclames revolucionàries russes) no li va permetre que estudies:”si vols, et poso una carnisseria, però d’estudiar, res”.

Va agafar la filla de 15 anys i el meu pare, de 13, i va marxar de casa i, amb ajuts veïnals al barri de Sant Antoni, avui Raval, carrer Príncep de Viana damunt d’una fleca, va exercir de llevadora, va estudiar i es va treure el certificat d’estudis del Clínic de comadrona i va poder donar els mateixos estudis a la seva filla, sense deixar mai de cuidar la seva pròpia mare, la valenta besàvia, que ja va poder llegir les cartes des del front del seu nét.

Aquest vol ser un homenatge a les dones anònimes lluitadores d’arreu del món a través de les poques que he pogut conèixer de ben a prop. N’hi ha milers de milions, la majoria molt oprimides. Tenim feina.

Montserrat Domingo i Morató, Professora de Geografia a la UAB

Ajuda’ns a continuar treballant. La teva ajuda ens permet continuar escrivint.

Fes-te subscriptor premium (Aquí)  per 3€/mes.

saralidiaester
Sara-LidiaEster
Escriptora per la República de Catalunya. A dia d’avui em considero comunicadora de la vida i escric tot allò que penso sense pèls a la llengua.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat -

El més popular

- Publicitat -