Divendres, gener 28, 2022
- Publicitat -
Inici Faristol Comunista i de Juntsxcat, de Montserrat Domingo i Morató.

Comunista i de Juntsxcat, de Montserrat Domingo i Morató.

Sóc Montserrat Domingo i Morató i ara em despullaré en públic, tot i que sempre m’havia negat, per pudor o perquè algú pensés que em volia fer notar. I perquè, de la gent de més de 60 anys, n’hi ha molta semblant a mi en les essències, som fruit del temps.


Però ho he trobat necessari, perquè 
1) crec que Junts té persones semblants a mi, d’esquerres, endemés de les socialdemòcrates i les liberals (i algú ho havia de dir!!!!!, no sé si algú de Junts es donarà de baixa per no voler coincidir amb altres com jo, o potser altres persones com jo són dins de Junts o s’hi aproximaran i viuran l’acompanyament que els vull fer sentir);
i 2) deixaré clar que la defensa de la justícia social, que hi ha qui pretén patrimonialitzar en exclusiva fora de Junts, no la puc destriar de la defensa dels drets del meu poble, ni molt menys contraposar-les, com fan altres que ara desqualifiquen les identitats i pertinences.

Unes pinzellades introductòries

He arribat a Junts.cat, procedent del Grup d’Esquerres de la Crida, després de donar-me de baixa d’Esquerra Unida i Alternativa i del Partit dels Comunistes de Catalunya el 2013, quan aquestes forces, com a continuïtat del PSUC, no es van pronunciar en pro del dret d’autodeterminació de Catalunya.


Sóc feminista des de les Primeres Jornades Catalanes de la Dona el 1976. També del 76 sóc militant comunista. I ecologista d’abans, del 72, gràcies a la formació en la concepció de sistemes que vaig rebre del més reconegut ecòleg català.
Vaig pertànyer a Cristians pel Socialisme amb el pare d’en Toni Comin.
Els anys 60 vaig fer voluntariat d’alfabetització d’adults al Camp de la Bota, de Barcelona.
Com que vaig treballar en medis molt pobres d’Amèrica Llatina, em considero fruit de l’ensenyament que la seva gent em va aportar.
Per això vaig tenir responsabilitats a la universitat, a una associació de docents i al PCC en l’àrea internacional, especialment en l’àmbit de la solidaritat internacional.
Sindicalment, el 1976 a Saragossa vaig participar de la presentació pública de CCOO d’Ensenyament, perquè llavors es definia a la teoria i en la pràctica, com a sindicat de classe i sociopolític, i dels anys 90 fins a la jubilació en vaig ser delegada a la UAB.

La lluita de classes i l’adquisició de la identitat des de la primera infància.

Sóc resultat de la confluència de cognoms procedents d’Àvila, de Saragossa, de l’Alt Penedès i del Montseny, o sigui, del mestissatge. Avis obrers, menestrals, terratinents i professionals liberals, o sigui mescla de classes. I educada en una família i una escola de classe mitjana baixa i discurs contradictori, entre erudició i analfabetisme, entre conservadorisme de pagesia benestant i anarquisme urbà vegetarià i esperantista.
Les monges eren carques i franquistes però em van fer experimentar que les castanyes del foc me les havia de treure jo soleta treballant, no esperant pescar cap príncep, ni blau ni de cap color.

Als plans d’estudi, si ho recordeu, hi havia el llibre verd FORMACIÓN DEL ESPÍRITU NACIONAL, el d’història amb Don Pelayo, etc.

Quan dinàvem, si passava un avió el pare, empal·lidia i sortia esperitat com quan era en el front i tiraven bombes. I tornava a taula, avergonyit de por.

A casa per vacances la mare militava pel català, ens feia una hora de classe cada día abans de dinar als tres grans. I em va fer agafar el gust per -Selecta de Lectures-, d’Artur Martorell.
Cirerer petit, cirerer florit que fas arracades, digues-me quina mà té les ve a cercar quan les tens granades?

L’afany d’evangelització de pobres de les monges em va fer anar a parar a uns descampats on en un edifici en construcció catequitzaven en castellà nenes d’un barri de la perifèria anomenat Verdún. Allà vaig entrar en contacte amb persones d’una classe social diferent de la meva, acabades d’arribar d’altres bandes, de les que no en sabia res. Oh sorpresa, hi ha nenes més pobres que jo i les meves amigues del barri (avui, el Raval, en diuen).

O sigui que el món és ple de problemes a resoldre! Ens haurem d’arremangar?
Consciència de classe adquirida, encara no necessitat de lluita de classes.

I com que el llibre verd, Don Pelayo, les monges i les nenes de Verdún parlaven en castellà i jo ho feia en català a casa i amb les amigues, contradicció addicional al canto.

Identitat de classe, identificació de pertinença a una nació, fúria contra la injustícia, fúria contra la dominació d’uns que havien muntat una guerra antiga contra el meu poble antic i una guerra recent contra el meu poble d’ara.

El llibre verd ho deia. “Las causas de la guerra civil fueron los partidos politicos(?), el separatismo (?) y la lucha de clases(?)”.

Autodeterminació de Catalunya i evolució de les maneres d’insultar

De les tesis fonamentals que van motivar que un terç dels membres del comitè central del PSUC fóssim expulsats el 1981, una era la nostra defensa del dret a l’autodeterminació de Catalunya, una altra era la negativa a continuar tenint centrals nuclears a casa nostra, una tercera era la visió sobre la lluita de classes a escala internacional, i la més mediàtica, el rebuig al mot EUROCOMUNISME.

Arran de la confrontació ideològica, l’insult propiciat pels medis cap a mi i qui pensava com jo ja era, des del 1978, PROSOVIÈTICS, i a causa de la guerra que encara ningú no hi ha sabut acabar tot i que fa 40 anys que s’hi estan alternant els interventors, des de 1980 era AFGANS.
Avui l’insult dels medis amb què voldrien ofendre’m és POST O NEO Convergent.
Així que em torno a presentar; i acabo, de moment, per deixar espai a altres.
Aquí, una servidora ha passat de ser PSUQUERA A PROSOVIÈTICA A AFGANA A… POST CONVERGENT I NEO CONVERGENT.
Que en penseu de tot plegat? Es pot ser comunista i de JUNTS? Ja direu…


Ajuda’ns a continuar treballant. La teva ajuda ens permet continuar escrivint.


Fes-te subscriptor premium (Aquí) per 3€/mes.

saralidiaester
Sara-LidiaEster
Escriptora per la República de Catalunya. A dia d’avui em considero comunicadora de la vida i escric tot allò que penso sense pèls a la llengua.

11 COMENTARIS

 1. Que le diría ud,a una persona como yo,defraudada de ERC,y en general de la izquierda.
  Defraudado por todo lo ocurrido en cataluña,que se siente engañado,por luchar por la independencia,como nunca lo hice por nada(políticamente hablando)y que estamos en esta situación,pensando firmemente,que nunca llegara o no la veré.
  Por otra parte y en lo más personal, estoy a la espera de ser evaluado por larga enfermedad,etc,
  ¿Que futuro nos espera,a los jubilados,pensionistas y personas como yo?

 2. El temps, i l’experiència de la vida ens fa camínar per diversos camins fins a portar-nos on ens hi trobem be en cada moment i m’en alegro que ara vostè estigui al costat de qui jo també considero ens por portar a la volguda Independència, independentment del nostre color polític ara tenim un objectiu comú marxar de Espanya com sigui, gràcies per donar-se a conèixer !! Junts ho podrem!!✊🏻✊🏻✊🏻

 3. Benvolguda Sara-LidiaEster…Un pensament lliure, que evoluciona en cada etapa política. La seva experiencia social ajudant als mes desvalguts. Un exemple. Gràcies!!
  Ara tots JUNTS tornem el Poder i Llegimitat al nostre MHP PUIGDEMONT un Lider que ens portara a la Llibertat com a Poble lliure. Sempre he votat ERC. Ara no puc, vui viura l’Independencia i ja soc grandeta //*//

 4. Montse, em fa molt feliç veure’t a la foto i llegir-te. Crec que sí, que es pot ser comunista i de Junts, i si no, ja ho veuràs, i faràs que sigui més possible encara, i et barallaràs amb qui no vulgui entendre-hi, i en sortiràs, de tot plegat, molt més sàvia. Fa molts i molts anys que ens coneixem, i sempre he tingut més dubtes que tu, en tot i sobre tot. Però he après a no dubtar de la teva lucidesa: quan el cor i la ment et diuen el mateix, segur que l’encertes.

  Bonica, una abraçada molt gran.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat -

El més popular

- Publicitat -