Divendres, gener 28, 2022
- Publicitat -
Inici Faristol Agraïda a tothom -de Montserrat Domingo i Morató.

Agraïda a tothom -de Montserrat Domingo i Morató.

Les paraules, contra la tergiversació.

Estic agraïda per tots els comentaris trobats a la inauguració del Faristol. I em serveixen tots, des del primer, del veterà lluitador decebut, preocupat i desil·lusionat, fins l’últim, que diu que ara no va de dretes ni d’esquerres, de dalt ni de baix, que ara va d’independència i que ja tindrem ocasió de fer grups, quan l’haguem aconseguida.

Perquè de tots puc treure partit per portar l’aigua al molí per fer farina per a tothom. De tot puc treure allò que un dia l’ex-diputada i gran amiga Àngels Martínez Castells va pensar com a lema de la revista Realitat: donar a l’esperança fonament cientific. El meu fonament científic i les vostres aportacions em duen a dir que és només en la independència on surt a compte posar l’esperança.

Quan dic tothom vull dir cada persona del nostre país: cada infant, adolescent, jove, adult, vell i vella. Ara va d’això, d’aconseguir el poder de la independència, per poder gestionar bé, amb llibertat no vigilada, els recursos econòmics, culturals, naturals, fer-nos càrrec de les necessitats humanes bàsiques de cada persona. Això va de persones, més o menys capacitades, més o menys integrades, més o menys inmigrades, molt o gens instruides, més o menys pobres o riques, més o menys bilingües, monolingües o trilingues. Això va de totes i tots nosaltres.

I aquest article va de la manipulació maliciosa de les paraules que s’ha fet i es fa des dels mitjans de comunicacio.

Per exemple, em va sorprendre i empipar la burla publicada de la paraula “inequívocament”, aplicada per Laura Borràs al tipus d’ndependentisme pel qual lluitem a Junts. Inequivoc vol dir que no indueix a equivocar-se, que és clar. Perquè sembla ser que sí, que  hi ha independentistes equívocs, que dissimuladament volen fer equivocar.

“Esquerres” es una altra paraula que té un significat que no comporta la possibilitat de confusió. Però quan hi ha qui l’usa com si fos un títol nobiliari privat i excloent, i l’aplica a la seva manera, correm el risc de ser enganyats. L’esquerra ho és, al meu entendre, només si fa realitat la satisfacció de les necessitats bàsiques de cada persona, mitjançant la justícia social.

“Sumar” també es un terme etimologicament clar, que s’entén com afegir, fer més gran, augmentar. I em dóna esperança que una veu molt potent de Súmate, deixant-se posar a la llista electoral per Barcelona, hagi donat el seu suport públic a Junts,  després d’haver patit intents deslleials de manipulació, instrumentalització cultural i tergiversació de la institució que presidí i del sentit de la paraula suma, fent que representés una resta per als d’una altra banda.

Sumar, junts, inequívocament persones, per arribar a tenir l’estat en forma de República Catalana Independent que necessitem urgentment.

Un company estimat, ex diputat al Parlament de Catalunya, m’expressa la seva pena perquè s’està acabant el partit que vam crear fa 40 anys. Li dic que vingui amb nosaltres, a retrobar junts l’esperança, que ara no será tan fácil als contraris desmuntar aquest projecte tan transversal i inclusiu i combatiu.

Els últims anys tothom interessat ha pogut saber que el congrés de 1974 que va nomenar Felipe González i Alfonso Guerra al front d’un PSOE creat de bell nou, per arraconar la representació del PSOE històric a l’exili, va ser ordit des de la CIA, per preparar el que vindria quan moriria Franco. Calia tenir una socialdemocràcia triada des de dalt, domesticada, que lluites suau pels treballadors, no com durant la República. I calia desactivar alhora els comunistes i els sindicats de classe. Per a això n’hi va haver prou amb una paraula mágica, que aconseguís fer forat entre les direccions del partits comunistes europeus.

I de la paraula “republicana” ja ni cal dir res, amb les negatives a investigar les seves perles ja s’ha vist més del que cal dir. Des que sóc conscient de l’ús pervers de les paraules com a eina de destrucció massiva, vigilo molt què i qui les diu.

Així, resumint, a Junts som inequívocament independentistes, som una força política construïda de la suma de persones amb esperança, prioritzem.

Prioritzem la independència com a eina imprescindible per gestionar la satisfacció de les necessitats humanes i hi tenim espai tots els corrents no feixistes, també l’esquerra.

Autora: Montserrat Domingo i Morató

Ajuda’ns a continuar treballant. La teva ajuda ens permet continuar escrivint.


Fes-te subscriptor premium (Aquí) per 3€/mes.

saralidiaester
Sara-LidiaEster
Escriptora per la República de Catalunya. A dia d’avui em considero comunicadora de la vida i escric tot allò que penso sense pèls a la llengua.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat -

El més popular

- Publicitat -